Praktijknummer: (0113) 25 71 22Receptenlijn: (0113) 25 71 22Spoednummer: (0113) 25 71 22 # 1

Meekijkconsult Reumatologie

 

Reumapatiënten ingeschreven bij huisartsenpraktijk SenS kunnen in de praktijk terecht voor een ‘meekijkconsult’. Tijdens zo’n meekijkconsult bekijken reumatoloog én de huisarts samen de patiënt, gewoon in de spreekkamer van de huisarts.

 

Medisch specialisten die ‘meekijken’ in de huisartspraktijk, onder regie van de huisarts wordt ook wel ‘Anderhalvelijnszorg’ genoemd. Het is een landelijk wenselijke ontwikkeling die steeds vaker toegepast wordt en zorgt voor verplaatsing van zorg van de tweede naar de 1e lijn. Dat is niet verwonderlijk, want een meekijkconsult helpt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Wat houdt zo’n consult in?

 

Speciaal spreekuur in de huisartspraktijk

Patiënten met bepaalde klachten, die normaalgesproken doorverwezen worden naar het ziekenhuis, kunnen nu met deze klachten bij hun eigen huisarts op consult komen. Dat gebeurt op speciale spreekuren, waarbij ook een medisch specialist uit het ziekenhuis in de praktijk aanwezig is. Huisarts en medisch specialist luisteren samen naar de patiënt, onderzoeken hem of haar waar nodig en overleggen met elkaar over mogelijke diagnose en behandeling.

 

Sneller en efficiënter

Voor alle partijen is zo’n meekijkconsult gunstig: huisarts en medisch specialist hebben elk hun eigen kennis en kunde, die zij tijdens zo’n meekijkconsult optimaal kunnen combineren. De patiënt kan dikwijls sneller terecht en hoeft voor dit consult niet naar het ziekenhuis.

 

Unieke pilot in Zeeland

Op 1 september 2018 startte de pilot Anderhalvelijnszorg Meekijkconsult Reumatologie, een gezamenlijk initiatief van PeriScaldes, Zeeuwse Huisartsen Coöperatie en Reumazorg Zuid West Nederland. Deze pilot is uniek in Zeeland. Negen huisartsenpraktijken, waaronder huisartsenpraktijk SenS, doen mee aan de pilot.

 

Samen de patiënt beoordelen werkt wel zo prettig. Als er toch aanvullend onderzoek of extra behandeling nodig is, wordt de patiënt uiteraard doorverwezen. Maar het onderzoek, een controle, een advies of injectie kan heel goed in de huisartspraktijk worden gedaan. Het scheelt de patiënt ook in de kosten: een bezoek aan het meekijkconsult gaat niet ten koste van het eigen risico.

 

De looptijd van de pilot duurt drie jaar. Evaluatie zal uitwijzen of deze werkwijze verder kan worden uitgerold naar alle huisartspraktijken die zijn aangesloten bij PeriScaldes.Oogonderzoek

Huisartsenpraktijk SenS werkt sinds kort met optometristen en oogartsen samen om goede oogheelkundige zorg te leveren.

 
Vergoedingen

Het oogonderzoek door een optometrist valt onder de huisartsenzorg. Het wordt dus door alle zorgverzekeraars volledig vergoed en valt niet onder het eigen risico. Eventueel vervolgonderzoek door een oogarts valt wél onder uw eigen risico.

In het kort

  • U kunt voor oogonderzoek bij een optometrist bij een optiekwinkel binnen enkele dagen terecht op een locatie in de regio.
  • Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen naar de afspraak!
  • U krijgt direct de uitslag te horen.
  • Het onderzoek door de optometrist wordt altijd gecontroleerd door een oogarts.
  • Uw huisarts ontvangt alle onderzoeksgegevens.
  • Het onderzoek kost u niets.

 

Geen wachttijden voor oogonderzoek

Huisartsenpraktijk SenS, optometristen bij optiekwinkels en oogartsen werken samen om goede oogheelkundige zorg te leveren. Snel en  met nauwelijks wachttijden. Als u oogklachten heeft, bekijkt uw huisarts of u verwezen kan worden naar een optometrist voor een oogonderzoek in plaats van naar de oogarts. Een optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Voordeel is dat u snel en vaak dichterbij huis terecht kunt.

Oogonderzoek door de optometrist

Is een oogonderzoek bij een optometrist de beste keuze, dan mag u zelf een optiek/ opticien kiezen. Uw huisarts weet welke locaties in Zeeland meedoen, u kunt ze ook terugvinden op de website van PeriScaldes (www.periscaldes.nl). Uw huisarts stuurt alle informatie die nodig is  voor het onderzoek digitaal naar de optometrist bij de optiekwinkel  van uw keuze. Een optometrist heeft een speciale opleiding gedaan  om ook oogonderzoeken te mogen doen. Vervolgens maakt u zelf  een afspraak voor het oogonderzoek. U bent niet verplicht om contactlenzen of een bril te kopen bij de optiek waar het oogonderzoek  wordt uitgevoerd.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Het oogonderzoek duurt circa 45 minuten. De optometrist onderzoekt de gezondheid van uw ogen, beoordeelt uw gezichtsvermogen, meet uw oogdruk en maakt foto’s van uw netvlies. Als het nodig is, doet de optometrist aanvullend onderzoek naar bijvoorbeeld netvliesafwijkingen, cataract (staar) of glaucoom (aandoening van de oogzenuw).

Let op: waarschijnlijk moeten uw ogen gedruppeld worden voor het onderzoek. Hierdoor ziet u tijdelijk minder en wordt afgeraden om direct deel te nemen aan het verkeer. Het is daarom verstandig iemand mee  te nemen naar het onderzoek.

Uitslag

U ontvangt direct na het onderzoek de uitslag van de optometrist.  De gegevens van het onderzoek worden vervolgens doorgestuurd  naar een oogarts die ze beoordeelt. Mocht de oogarts nog aanvullingen hebben, dan neemt de optometrist hierover contact met u op. Ook uw huisarts ontvangt de onderzoeksgegevens en uitslag. Als er daarna eventueel behandeling nodig is, dan kunt u daarvoor veelal terecht  bij de optometrist of huisarts. In sommige gevallen is het noodzakelijk om toch nog de oogarts te bezoeken; uw huisarts verwijst u in dat geval alsnog door naar de oogarts.

 

Adres Stationspark 33 + 47
4462 DZ Goes
Contact
Telefoon:(0113) 25 71 22
Receptenlijn:(0113) 25 71 22
Spoednummer:(0113) 25 71 22 # 1
Huisartsen J. Meerman
A. Tirion
J. Schmeitz
M. van der Stoep